Prinses Beatrix onthult nieuwe naam Sensoor

Persbericht

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden onthult woensdag 12 december a.s. de nieuwe naam van Sensoor in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid te Hilversum.

Noodzaak nieuwe naam
Ondanks het feit dat Sensoor jaarlijks 450.000 oproepen ontvangt, verwachten wij de toegankelijkheid van de luisterlijn met deze nieuwe naam te verbeteren. Om zo nog meer mensen te bereiken die behoefte hebben aan een luisterend oor.

Een goed gesprek per telefoon, chat of e-mail voor eenieder die kampt met psychische problemen en/of eenzaamheid. Maar ook voor hen die door een ingrijpende levensgebeurtenis tijdelijk of eenmalig behoefte hebben aan contact. In de wet (WMO) is opgenomen, dat er voor elke Nederlander 24/7 een anoniem luisterend oor beschikbaar moet zijn. Om deze dienst uit te voeren is er een aansprekende en herkenbare naam nodig.

Stijgende behoefte
In de eerste 10 maanden van 2018 werden er 36% meer chatgesprekken gevoerd dan in geheel 2017. 41% van deze chatgesprekken werd gevoerd door jongeren tot 25 jaar. Steeds vaker is eenzaamheid, ook onder jongeren, het onderwerp van gesprek. Maar ook ouderen hebben sterk de behoefte aan een luisterend oor. In dezelfde periode werden er ruim 30.000 telefoongesprekken meer gevoerd. 38% van alle gesprekken komt van mensen met een psychisch sociale behoefte, 25% heeft niemand om mee te praten en de overige 37% belt met diverse problemen, zoals financiële, relationele, of andere ingrijpende levensgebeurtenissen.

Over Sensoor
Sensoor, de landelijke luisterlijn is al 60 jaar de grootste organisatie in Nederland die een anoniem luisterend oor biedt. Vanuit 28 locaties door het hele land voeren zo’n 1.500 vrijwilligers dag en nacht ruim 315.000 gesprekken per jaar, via telefoon, chat en mail. Deze vrijwilligers worden opgeleid en begeleid door beroepskrachten. Sensoor wordt gefinancierd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Voor meer info ga naar: www.sensoor.nl.

---------------------------------------------------------------------------------------

Wilt u een interview met de directeur, een trainer of een vrijwilliger? Neem dan contact op met Denise le Clercq: d.leclercq@sensoor.nl