Toenemende eenzaamheid onder jonge mensen

Stichting Sensoor, de landelijke luisterlijn, constateert een toename van (tijdelijke) eenzaamheid onder jongeren. In de afgelopen twee maanden ontving de telefonische hulpdienst 13% méér oproepen van mensen tot 30 jaar die meldden eenzaam te zijn. Sensoor vraagt tijdens de Week tegen Eenzaamheid (21 september t/m 1 oktober) aandacht voor deze problematiek.

De geconstateerde toename van (tijdelijke) eenzaamheid onder jonge mensen is opvallend. Uit eerder onderzoek blijkt dat over het algemeen ouderen, gescheiden mensen en mensen met een niet-westerse achtergrond met eenzaamheid worstelen.

Jong en tijdelijk eenzaam
In de gesprekken die Sensoor voerde met jonge mensen gaat het vooral om kortdurende eenzaamheid. Eenzaamheid die ontstaat door een verhuizing of het niet durven praten over een taboe. Bellers noemen bijvoorbeeld schaamte voor de financiële situatie, het gebrek aan geld om uit te gaan met vrienden. Of ze sluiten zich op omdat ze niet kunnen meekomen in een wereld waarin het draait om succes en een rijk (online) sociaal leven. Ook het missen van een liefdesrelatie wordt vaak genoemd. Het gebrek aan zelfvertrouwen komt in de gesprekken nadrukkelijk naar voren. Dit gebrek aan vertrouwen en slechte ervaringen uit het verleden zorgen ervoor dat deze mensen geen nieuwe initiatieven durven te nemen. Ze zijn te bang om eerdere, slechte ervaringen opnieuw te beleven. Velen zitten daardoor in een negatieve spiraal.

Een luisterend oor verlicht eenzaamheid
De ruim 1.000 vrijwilligers van Sensoor proberen in te schatten of de bellers en chatters er open voor staan en de mogelijkheid hebben om hun eenzaamheid aan te pakken. Volgens Monique van Bijsterveld, directeur van Sensoor, wordt ten onrechte gedacht dat (sociale) activiteiten een oplossing zijn voor eenzaamheid: “Niet iedereen heeft de sociale vaardigheden om vriendschappen aan te gaan. Of ze worden daarin beperkt door psychische of lichamelijke problemen. Het heeft dan weinig zin om te zeggen: ga erop uit, word lid van een sportclub. We kunnen eenzaamheid dan wel verzachten door een luisterend oor te bieden. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Luisteren naar Eenzaamheid’.’’

Week tegen eenzaamheid
De Week tegen Eenzaamheid is een initiatief van Coalitie Erbij. Dit is het landelijke samenwerkingsverband van maatschappelijke organisaties die zich inzetten voor het verminderen van eenzaamheid. De kernleden van Coalitie Erbij zijn Humanitas, KPN Mooiste Contact Fonds, Leger des Heils, Nationaal Ouderenfonds, Nationale Vereniging de Zonnebloem, Resto VanHarte, Sensoor en Sociaal Werk Nederland.

Over Sensoor
De ruim 1.000 vrijwilligers van Sensoor voeren jaarlijks meer dan 250.000 gesprekken met mensen die angstig zijn, het leven niet meer zien zitten, onzeker zijn of behoefte hebben aan contact. De dienst vormt een aanvulling op formele vormen van zorg en welzijn. Sensoor, opgericht in 1958, is 24/7 bereikbaar voor een anoniem gesprek per telefoon, chat en mail.
www.sensoor.nl