Mensen voor wie 'vrijheid' een andere betekenis kreeg

Monique van Bijsterveld, directeur-bestuurder de Luisterlijn

In de laatste weken heb ik veel vrijwilligers van de Luisterlijn gesproken. Na een korte kennismaking over wie ze zijn en wat hen beweegt zich vrijwillig in te zetten voor de Luisterlijn, gaat het al snel over de gesprekken die gevoerd worden.

Zo ook vorige week op een van de vestigingen. Een vrijwilliger had het moeilijk met een telefoongesprek dat zij de avond daarvoor had gevoerd. In dit geval ging het over een vrouw die niet meer gezien wilde worden door haar omgeving en er alleen ‘s avonds en ’s nachts op uit trok. Ze had moeite met de zomertijd want nu waren haar nachten korter…

Een week eerder was ik aanwezig bij een thema-avond. Op deze avonden staan onderwerpen centraal waar de de Luisterlijnvrijwilligers veel mee te maken krijgen. Op deze avond ging het niet om de mensen met een depressie of met borderline maar juist om hun omgeving. Wat doet het met de vrouw die een manisch depressieve man heeft, of hoe ga je om met een moeder die borderline heeft?

Afgelopen weekend zat ik op een terras, samen met mijn moeder die in een rolstoel zit. Er voegde zich een elektrische rolstoel bij ons. Een opgewekte man vroeg of hij erbij mocht komen zitten want hij had zin in een cappuccino. Natuurlijk was hij welkom. We raakten aan de praat. Toen de cappuccino kwam, keek hij mij vragend aan. ‘’Heb je een rietje bij je?’’ vroeg ik, want ik begreep dat hij met zijn trillende handen nooit dat kopje koffie kon vasthouden. Op zijn 22e had de ziekte MS hem gegrepen…

Allemaal voorbeelden van mensen voor wie het woord vrijheid een heel andere betekenis heeft gekregen. Mensen die niet in staat zijn om het leven te leiden dat ze willen, dat vraagt veel van ze.

Het is fijn dat iedereen de vrijheid heeft om 24 uur per dag de telefoon te pakken en onze vrijwilligers te bellen, of om de mogelijkheid te hebben met ze te chatten of te e-mailen. Vrij kunnen praten met iemand die even écht naar je luistert. Of je problemen, zorgen, angsten nu groot of klein zijn.

Monique van Bijsterveld
Directeur-bestuurder de Luisterlijn

De gesprekken in dit blog zijn fictief maar wel geïnspireerd op de praktijk